Pomodoro Technique/ Tehnica de gestionare a timplui
aprilie 7, 2023
Secretele feedback-ului negativ în urma procesului de recrutare: Descoperă cum să transformi obstacolele în oportunități!
iulie 4, 2023

În preajma sărbătorilor bucuria de a avea câteva zile libere ne permite să luăm o pauză pentru a regandi prioritățile noastre.

Momentele petrecute alături de familie ne aduc aminte convingerile cu care am plecat de acasă și ne pot confirma valorile noastre.

O întrebare adresată la interviu adesea poate fi:

„Care sunt cele 3 valori ale tale?”

O altă întrebare adresată în cadrul interviului poate fi „De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?/ De ce vrei să schimbi jobul actual?

Aici clasicul răspuns este: „Valorile mele nu se mai aliniază cu valorile companiei”

Poate părea un răspuns rece și formal. Poate părea un răspuns dat doar pentru a ascunde adevărul. Personal, nu cred asta.

Dar ce reprezintă valorile?

Valurile reprezintă convingerile, principiile dar și standardele morale pe care le considerăm importante și care ne ghidează comportamentul și deciziile în viața profesională și personală. Acestea pot fi schimbate dea lungul vieții și sunt influențate de o varietate de factori cum ar fi educația, cultura, experiențele personale, religia.

De ce este relevant pentru un angajator care sunt valorile tale?

La primul gând ești tentat sa răspunzi în funcție de ce crezi că ar putea să-și dorească să audă persoana respectivă.

Din dorința de a câștiga un interviu și de a crea o imagine corectă alegem adesea sa vorbim pe limbajul și înțelesul persoanei din fața noastră. Nu există răspunsul corect aici. Fiecare dintre noi este diferit, se află într-un alt moment al vieții diferit iar valorile se schimbă pe parcurs în funcție de anumite etape pe care le-am bifat.

Îți recomand să fii tu când răspunzi la această întrebare. Îmi dau voie să anticipez că foarte multe persoane nu și-au pus această întrebare. E important să te gândești în primul rând la tine, și să-ți oferi ție un răspuns și apoi angajatorului.

Am să-ți dau câteva exemple de valori pentru a înțelege la ce mă refer: responsabilitate, integritate, compasiune, perseverență, curaj, familie, dreptate, iubire.

În general valorile unei persoane sunt considerate o parte importantă a identității și personalității lor și pot fi un factor important în stabilirea obiectivelor și direcției vieții.

Un angajator te poate întreba despre valorile tale în timpul unui interviu pentru a înțelege mai bine cum te-ai integra în cultura companiei și pentru a evalua dacă valorile tale se potrivesc cu valorile organizației. De asemenea, angajatorul poate să încerce să înțeleagă cum iei decizii în situații dificile și cum gestionezi situațiile conflictuale.

În plus, valorile tale pot influența modul în care abordezi munca și sarcinile pe care le ai de îndeplinit, modul în care comunici cu colegii și clienții și modul în care îți asumi responsabilitățile și îți îndeplinești sarcinile.

Prin urmare, prin întrebarea „Care sunt valorile tale?„, angajatorul poate obține o perspectivă clară asupra personalității tale și asupra modului în care poți contribui la succesul companiei. De asemenea, poate ajuta la identificarea candidaților care se potrivesc cel mai bine cu valorile organizației si cultura.

Cum mă pregătesc să răspund la această întrebare?

  • Gândește-te la valorile tale: ia în considerare principiile și convingerile care îți sunt importante în viață. În general, valorile tale ar trebui să fie principii morale pe care le consideri importante și care îți ghidează comportamentul și deciziile.
  • Alege câteva valorile principale: dacă ai multe valori, încearcă să alegi cele mai importante trei sau patru. Acestea ar trebui să fie cele care te definesc cel mai bine și care sunt cele mai importante pentru tine.
  • Fii specific: fiecare exemplu pe care îl oferi este relevant dacă vine și cu câteva exemple de situații.
  • Pentru că totuși ești în cadrul unui interviu încearcă să conectezi valorile tale la poziția pentru care aplici astfel încât să fie și relevant pentru persoana din fața ta. Dacă consideri că valorile tale nu se identifică cu jobul pentru care aplici îți recomand să-ți direcționeze energia către alte oportunități de carieră. Nu este nimic mai neplăcut decât să fii într-un loc de muncă în care nu rezonezi cu oamenii și simți că valorile tale nu se aliniază cu cele ale companie. Recomand să ai răbdare până găsești rolul potrivit.

Dacă nu știi cum să identifici valorile tale îți propun un mic exercițiu. Scrie pe o foaie de hârtie 30 de valori cu care crezi că te identifici. Scrie-le pe toate odată. În fiecare seară recitește valorile respective și taie 5 care nu sunt atât de importante pentru tine. Făcând acest lucru vei rămâne în ultima seară cu ultimele 5 valori care într-adevăr vor fi cele mai importante pentru tine întrucât sunt cele pe care le-ai păstrat în decursul celor 6 seri și nici nu te-ai grăbit să le așterni pe hârtie din prima seară.

Sunt curioasă dacă a funcționat pentru tine.

Pentru că îmi doresc să cunoști și omul din spatele acestui articol voi împărtăși cu tine valorile mele.

Îți recunosc că nu sunt aceleași valori pe care le aveam acum 10 ani. Prioritățile mele s-au schimbat de a lungul timpului.

Valorile mele sunt: libertate, familie, responsabilitate, compasiune și iubire.

Vă las mai jos câteva întrebări care să vă ajute să aveți un moment de analiză astfel încât să luați cele mai bune decizii pentru voi:

  • Care sunt valorile tale?
  • În acest moment valorile tale se aliniază cu cele ale companiei pentru care lucrezi?
  • Din primele patru valori care te reprezintă, se regăsește măcar una în mediul de lucru în care activezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "De acord" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitate
Citeste mai multe